Skottkärran Scotty gjuten i brons

Vår Ekebyskottkärra har inspirerat konstnärsduon Peter Johansson/Barbro Westling till att skapa bronsskulpturen Praktverk/Scotty.

Scotty finns idag att beskåda mitt i Tranås, men det finns även ett exemplar i Benny Anderssons privata konstsamling. Här är historien om hur Scotty kom till, berättad av konstnärsduon.

”Det började med att just en skottkärra av ert märke stod i trädgården i Kristianopel, fylld med torra grenar, ogräs, klipp och kvistar och den hade stått där ett tag. Vi konstaterade hur vackert och skulpturalt det såg ut, detta rika fång av allehanda oönskat från trädgården. Så uppstod idén att göra en gjutning i brons av detta motiv”

Konstnärsduon samarbetade med gjutare Robert Cassland på Maiale konstgjuteri i Malmö. Robert har lång erfarenhet av att gjuta komplicerade saker. Det som var den speciella utmaningen denna gång var att finna växter som tålde, och överlevde, gjutprocessen. Man samarbetade därför även med Clara Cassland, Roberts dotter, som är kunnig i botanik och växter. Det var en mycket spännande arbetsgång att se vilka växter som blev kvar efter ”utbränningen", och som sedan kunde svetsas fast på skottkärrans flak.

”Scotty hette från första början ”Praktverk" och var med i vår utställning ”Förspilld ironi” som visades på en utställningsturné. Först ut var Galerie Leger i Malmö 2010, sedan Trøndelag senter for samtidskunst, Passagen-Linköpings konsthall, Alingsås konsthall 2011. Det säger en del om hur ”äkta” skottkärran i brons såg ut då en av flyttgubbarna vid flytten sa: kan vi inte bara rulla ut den?”

Värt att notera är att man varje gång gör ett helt nytt verk, mer tistlar eller mindre grenar, renfanor och kraftiga ormbunkar. Varje skulptur är med andra ord unik. Det är med glädje och stolthet vi på Hörby Bruk noterar att en av våra mest populära produkter genom tiderna blivit en del av det svenska kulturarvet.
www.peterjohanssonbarbrowestling.com

Publicerat

onsdag 15 april 2017

Dela

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår