Skottkärrans dag

Skottkärrans dag firas den 19 april varje år och är den dag då vi hyllar vår trogne medhjälpare i trädgården, på bygget, i stallet och många andra platser. Skottkärran är den starke, outtröttlige kompanjon som aldrig kräver en paus, behöver besöka toaletten eller är hungrig. En vän som är med oss i vått och torrt och hjälper oss att dra tunga lass. 

Grattis på din dag!

RULLEBÖRSRACE

Material: En skottkärra
Hur: En deltagare sätter sig i skottkärran och den andra kör skottkärran med deltagaren igenom en hinderbana eller runt koner. Man tävlar antigen på tid eller mot ett annat lag samtidigt.
Snabbast i mål vinner!

På skånska kallas skottkärra för
RULLEBÖR

En hyllning till skottkärran

I trädgården den troget går
skottkärran vår

 

Med hjul och träskalmar så fin
den bär våra bördor utan minsta min

 

Med dig vid vår sida, blir trädgården grön
Vi tackar dig, skottkärra, vår vän så skön

LEK SKOTTKÄRRAN

Vem: alla åldrar
Var: Inomhus eller utomhus.
Material: Ingenting speciellt
Hur: Två lag står på rad bredvid varandra. Två personer ska bilda en ”skottkärra” genom att ta tag i den enes ben med sina armar, under tiden den andra går på sina armar. De som är skottkärran ska alltså ta sig runt vändmarkeringen och tillbaka till startpunkten där nästa "skottkärra" ska göra samma sak. Det laget som blir först färdigt vinner!

Läs eller ladda ner foldern om Skottkärrans dag

Ladda ner PDF om Skottkärrans dag här!

Skottkärrans historia

2000 år sedan

Skottkärran är en enkel men viktig uppfinning som tros ha funnits i  ca 2000 år. Dess exakta ursprung är oklart, men den tros ha utvecklats i Kina under den första årtusendet f.Kr. Den tidigaste versionen av skottkärran bestod av en enkel ram av trä med en central hjulaxel och två handtag på varje sida för att styra och lyfta. Den användes främst för att transportera tunga laster, såsom jord, sand, sten och andra byggmaterial.

Medeltiden

Under medeltiden utvecklades skottkärran för att bli mer effektiv och mångsidig. Det var under denna tid som den fick sin karakteristiska form med en enda hjulaxel fram och en låda eller korg fäst vid handtagen. Skottkärran blev ett viktigt verktyg för att bygga borgar och katedraler och användes också för att transportera varor och matvaror till marknaderna. 

1800-talet

Under 1800-talet uppfanns den första järnskottkärran, vilket gjorde den starkare och mer hållbar. 

1900-talet

Under 1900-talet utvecklades skottkärran ytterligare med förbättringar som en större låda eller korg och ett luftfylld gummihjul, vilket gjorde den enklare att styra och mer lämpad för terrängen. Många olika företag började tillverka skottkärror i Sverige, inklusive företag som AB Hörby Bruk och Wexiö Maskin.

Nutid

Idag används skottkärran fortfarande i Sverige för att transportera material på byggplatser, trädgårdar och jordbruk. Skottkärrorna tillverkas av olika material, inklusive trä och metall, och finns i olika storlekar och utföranden beroende på användningsområdet. Skottkärran är ett viktigt verktyg för många yrkesgrupper och fortsätter att vara en oumbärlig del av den svenska kulturen och historien.

Materialet till skottkärrans dag är framtaget av AB Hörby Bruk.
Logotyper, texter mm är fritt att använda i samband med Skottkärrans dag.
Önskar ni logotypen så kontakta Hörby Bruk på info@horbybruk.se
Informationen finns att ladda ner här

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår
1 sv