Miljö och klimat

Vi strävar efter att tillsammans jobba för en hållbar framtid och ta de rätta besluten som gynnar både människa och miljö. I mer än 100 år har vi tagit fram produkter med hög kvalitet och lång livslängd, en kombination av svensk hantverkstradition och modern teknik, och det ska vi fortsätta med. Vi erbjuder även reservdelar som gör att produkterna håller över generationer och skänker glädje länge. Vi på Hörby Bruk är stolta över våra produkter – de är trygga, tåliga och tillverkade med omtanke.

Våra mål
 • All energi ska vara fossilfri senast år 2025

 • Energieffektivisering med minst 20% till år 2030

 • Förbrukningen av fjärrvärme ska reduceras med minst 30% till år 2030

 • Mängden inköpt packmaterial i plast ska minska med 50 % till 2030

 • Packmaterial av plast ska bestå av minst 30% återvunnet material till 2025
Våra resultat
 • År 2019 genomförde vi en omfattande uppgradering av vår pulverlackeringsanläggning. Denna investering resulterade i en imponerande halvering av färgpulvret som går förlorat, vilket i sin tur har positiva miljöeffekter.
 • Företagets bilpark har de senaste åren bytts ut till hybridbilar och kommer inom ett par år bestå av rena elbilar. Man har därför installerat en stor mängd laddboxar runt om på fastigheten för att kunna ladda bilarna men är självklart också till för anställdas privata bilar.
 • Genom ett nära samarbete med våra grannar på Beijer Byggmaterial, har vi etablerat en effektiv metod för att återanvända deras överblivna trästickor. Istället för att direkt skicka dessa material till återvinning, får de nu en andra chans som värdefulla mellanlägg på våra pallar med magasinkärror. Denna smarta återanvändning minskar avfallet och gynnar både miljön och våra verksamheter.
 • Vi effektiviserar vår resursanvändning genom att återanvända spillmaterial. Till exempel omvandlas överbliven plåt från tillverkningen av skottkärror till praktiska rabattkanter.
 • Hela anläggningen drivs av fjärrvärme. Att förbränningen sker med biobränslen ger många fördelar, inte minst avseende kretsloppstänkandet. Den koldioxid som släpps ut ger inget extra tillskott utan tas upp av träd som nu växer sig större. Aska som restprodukt hanteras och återförs till skogen.
 • Genom att installera effektsnåla brännare har vi minskat vår användning av gasol för uppvärmning i måleriverksamheten avsevärt. Denna åtgärd resulterar i en årlig besparing av hela 2,75 ton gasol. Installationen av dessa brännare slutfördes år 2020 och har betydande positiva effekter på vår energieffektivitet och miljöpåverkan.

Miljö och klimat

Vi försöker ständigt effektivisera vår energianvändning. Hela vår anläggning värms idag upp av fjärrvärme. Vi förebygger också risken för föroreningar och arbetar ständigt med förbättringar inom miljöområdet. Kontinuerligt ökar vi engagemanget och kunskapen hos såväl anställda som hos ledning för att säkerställa en hög nivå i miljöarbetet. 

Från idé och hantverkskunnande till färdig produkt

Vår verksamhet ger upphov till viss miljöpåverkan i form av bland annat naturresursförbrukning, avfall, kemikaliehantering och transporter. Vi tar ansvar för hur våra produkter påverkar miljön och genom att minska den negativa påverkan arbetar vi aktivt med att förbättra våra processers miljöprestanda

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår
1 sv